ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
dimarxos@oraiokastro.gr

 

Παρασκευή 13.11.2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημέρωση για την οζώδη δερματίτιδα
ζητά ο δήμος Ωραιοκάστρου

 

Με επιστολή της προς το τμήμα Κτηνιατρικής της Γενικής Δ/νσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας η δημοτική αρχή Ωραιοκάστρου ζητά να σταλεί άμεσα κλιμάκιο της υπηρεσίας προκειμένου να ενημερώσει τους κτηνοτρόφους για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν έπειτα από το ύποπτο κρούσμα Οζώδους Δερματίτιδας Βοειδών σε περιοχή της περιοχής των Βρασνών και της λίμνης Κορώνειας.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό αίτημα του δήμου «με την παρούσα μας επιστολή και σε συνέχεια του υπ’ αριθ. πρωτ. 22118/15-09-2015 εγγράφου μας και των υπ’ αριθ. πρωτ. 488483/11974 και 491971/12076 δικών σας εγγράφων και επειδή ο δήμος Ωραιοκάστρου γειτνιάζει με την λίμνη Κορώνεια και την περιοχή Βρασνών όπου διαπιστώθηκε ύποπτο κρούσμα, θέλουμε κλιμάκιο της υπηρεσίας σας ΑΜΕΣΑ να μεταβεί στο δήμο Ωραιοκάστρου και συγκεκριμένα στα δημοτικές ενότητες Καλλιθέας και Μυγδονίας και να ενημερώσει τους κτηνοτρόφους για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν». Επίσης, η δημοτική αρχή Ωραιοκάστρου ζητά να ενημερωθεί εάν είναι εφικτός και ενδείκνυται ο αεροψεκασμός της λίμνης Κορώνειας.

Η νόσος
Να σημειωθεί ότι η Οζώδης Δερματίτιδα είναι ιογενής νόσος των βοοειδών (συμπεριλαμβανομένων των ειδών βουβαλιών, βίσωνα, κ.τ.λ.), υποχρεωτικής δηλώσεως. Η νόσος πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας τον Αύγουστο του 2015, σε εκτροφές αγελαίων βοοειδών με έδρα στο Δέλτα του Έβρου, προερχόμενη από την Τουρκία. Η νόσος μεταδίδεται κυρίως με διάφορα είδη μύγας, τσιμπούρια, κουνούπια και σε μικρότερο βαθμό με άμεση επαφή, την τροφή ή το νερό και είναι η αιτία σοβαρότατων οικονομικών ζημιών στον τομέα της βοοτροφίας. Η διακίνηση ζώντων βοοειδών, σπέρματος και δερμάτων από μολυσμένα βοοειδή ενέχει τους υψηλότερους κινδύνους μετάδοσής της. Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

 

Αυτοτελές γραφείο επικοινωνίας
και δημοσίων σχέσεων

Print Friendly, PDF & Email