Το 1985 δημιουργήθηκε η Κοινοτική Βιβλιοθήκη Ωραιοκάστρου, η οποία ήταν δανειστική και λειτουργούσε και σαν αναγνωστήριο. Τον δανεισμό τον έκαναν εθελόντριες του Ωραιοκάστρου.
Το 1992 λόγω έλλειψης χώρου στο Κοινοτικό Κατάστημα, τα βιβλία μπήκαν σε κούτες και αποθηκεύτηκαν. Έτσι σταμάτησε η λειτουργία της Βιβλιοθήκης.
Το 1996 η πολιτιστική ομάδα του Δήμου ασχολήθηκε εντατικά με την καταγραφή και καταμέτρηση των βιβλίων αυτών, που βρίσκονταν μέσα στις κούτες. Αλλά δυστυχώς τα βιβλία αυτά ήταν λίγα. Έτσι ξεκίνησαν έναν αγώνα ενίσχυσης με δωρεές και αγορές ώστε να εμπλουτιστεί η βιβλιοθήκη και να επαναλειτουργήσει.
Το 1998 με απόφαση της Διοίκησης του Δήμου, ιδρύθηκε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ωραιοκάστρου ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και στεγάστηκε στο ισόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου.
Από το 2000 η Δημοτική Βιβλιοθήκη συγχωνεύτικε και ανήκει στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Ωραιοκάστρου, που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Στην προσπάθειά της να γίνει πιο λειτουργική και να εξυπηρετήσει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των μελών της, άλλαξε χώρο. Έτσι το 2000 μεταφέρθηκε ακριβώς απέναντι από το Δημαρχείο στην οδό Αργυρουπόλεως 1. Το 2009 μεταφέρεται σε ένα πιο μεγάλο, άνετο χώρο με εύκολη πρόσβαση για όλους τους χρήστες. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται πλέον στο χώρο του νέου Κ.Α.Π.Η. Ωραιοκάστρουστην οδό Βασιλέως Γεωργίου και Τραπεζούντος.
ΣΥΛΛΟΓΗ:
Σήμερα η βιβλιοθήκη διαθέτει περίπου 10.500 τόμους βιβλίων. Χωρίζεται στο τμήμα των ενηλίκων και τμήμα παιδικής βιβλιοθήκης. Η καταγραφή, ταξινόμηση και καταλογράφησή τους ξεκίνησε ουσιαστικά το 1998 και έκτοτε συναχίζεται με σταθερό ρυθμό.
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ:
Η ταξινόμηση γίνεται σύμφωνα με το διεθνώς αποδεκτό σύστημα DEWEY DECIMAL CLASSIFICATION. Το σύστημα αυτό (DDC) χωρίζει τη γνώση σε 10 βασικές κατηγορίες:
Κάθε χρόνο πραγματοποιείται ο εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης με την προμήθεια νέων βιβλίων, σύμφωνα με τις ανάγκες των χρηστών. Η επιλογή των προς αγορά βιβλίων γίνεται από το υπαλληλικό προσωπικό, έχοντας βασικό κριτήριο τις ανάγκες των αναγνωστών και τις ελλείψεις της Βιβλιοθήκης, κατόπιν ενημέρωσης από την τρέχουσα βιβλιογραφία, τον περιοδικό τύπο, τους έντυπους καταλόγους των εκδοτικών οίκων καθώς και μέσω internet. Επίσης ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Ωραιοκάστρου ευχαριστεί όλους τους πολίτες που με τις δωρεές βιβλίων συνέβαλαν στον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης μας.
Μέρες και ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τρίτη 07:00 π.μ. – 15:00 μ.μ.
Τετάρτη 07:00 π.μ. – 18:00 μ.μ.
Πέμπτη, Παρασκευή 07:00 π.μ. – 15:00 μ.μ
Τηλ. επικοινωνίας: 231330 4067
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ωραιοκάστρου, στην προσπάθεια της να γίνει ακόμη πιο λειτουργική και να εξυπηρετήσει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των μελών της, εισήγαγε νέες παροχές. Εκτός από το γεγονός ότι η συλλογή της ανανεώνεται 2 φορές τον χρόνο, εμπλουτίζεται με κάθε νέα έκδοση που κυκλοφορεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο.Στο χώρο της Βιβλιοθήκης μπορούν να περάσουν κάποιες ώρες οι μικροί και μεγάλοι συμπολίτες μας, να διαβάσουν ένα βιβλίο ή να ρίξουν μια ματιά στον έξω κόσμο μέσα από το διαδίκτυο.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ – ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ:
ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ: Για να γίνεται μέλος της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης και να δανεισθείτε βιβλία, χρειάζεται η αστυνομική σας ταυτότητα ή του γονέα όταν πρόκειται για παιδιά. Με τα προσωπικά σας στοιχεία καταχωρείστε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και αμέσως αποκτάτε έναν κωδικό εγγραφής και Δελτίο Δανεισμού, το οποίο είναι μοναδικό για κάθε μέλος και μόνο με αυτό γίνεται ο δανεισμός. Δικαίωμα δανεισμού έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη της Βιβλιοθήκης. Με αυτό το Δελτίο Δανεισμού που αποκτάτε, μπορείτε όποτε θέλετε να δανεισθείτε όποιο βιβλίο επιθυμείτε εκτός από τα πληροφοριακά βιβλία τα οποία εξαιρούνται (Λεξικά – Εγκυκλοπαίδειες και βοηθήματα κ.α.).
ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βιβλιοθήκης:ΧΡΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ – ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΟ INTERNET: Η βιβλιοθήκη δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη στις νέες ανάγκες της εποχής μας. Γι’ αυτό το λόγω εγκατέστησε 1 υπολογιστή με σύνδεση στο internet όπου τα μέλη της Βιβλιοθήκης μπορούν:
Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης είναι πάντοτε στη διάθεση του αναγνώστη για κάθε πληροφορία και βοήθεια σχετικά με ότι θέλουν να διαβάσουν ή αν έχουν κάποια εργασία αν είναι μαθητές – φοιτητές ή αν θέλουν να ανακτήσουν πληροφορίες από το internet ή αν θέλουν πληροφορίες για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης.
Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης αποτελείται από 2 Βιβλιοθηκονόμους: Γεωργία Τσολακίδου και Έλλη Τομπάζη.
Το τηλέφωνο της Βιβλιοθήκης είναι 231330 4067 για οποιαδήποτε επικοινωνία και πληροφορία θελήσετε να έχετε.
Ένας από τους βασικούς στόχους της Βιβλιοθήκης είναι να φέρει σε άμεση επαφή τον αναγνώστη και κυρίως τα μικρά παιδιά με το βιβλίο και κατά επέκταση με τους συγγραφείς. Γι’ αυτό το λόγω, προσπαθούμε να κάνουμε θεσμό τις βιβλιοπαραουσιάσεις με γνωστούς συγγραφείς. Μερικοί από αυτούς ήταν ο αείμνηστος Φρέντυ Γερμανός που εγκαινίασε την Βιβλιοθήκη ακολούθησαν ο Μάνος Κοντολέων, η Γαλάτεια Γρηγοριάδου – Σουρέλη που μάγεψε με τον γλυκό της λόγο μικρούς και μεγάλους, η Αγγελική Βαρελά. Ευελπιστούμε και στο μέλλον να μας τιμήσουν με την παρουσία τους εξίσου αξιόλογοι συγγραφείς. Όλες αυτές οι ενέργειες, έχουν θετικό αντίκτυπο στους δημότες του Ωραιοκάστρου και αυτό το φανερώνει ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός σε καθημερινό επίπεδο των μελών της Βιβλιοθήκης. Σήμερα τη Βιβλιοθήκη χρησιμοποιούν 2500 μέλη, με μέσο όρο δανεισμού καθημερινά περίπου 80 βιβλία.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Διαδίκτυο πρέπει να είναι διαθέσιμο και προσβάσιμο σε οποιονδήποτε και δεσμευόμαστε να παρέχουμε έναν ιστότοπο που να είναι προσβάσιμος στο ευρύτερο δυνατό κοινό, ανεξαρτήτως περιστάσεων και δυνατοτήτων.
Για να το εκπληρώσουμε αυτό, στοχεύουμε να τηρούμε όσο το δυνατόν αυστηρά τις Οδηγίες Προσβασιμότητας Περιεχομένου Ιστού 2.1 (WCAG 2.1) της Κοινοπραξίας Παγκόσμιου Ιστού (W3C) σε επίπεδο ΑΑ. Αυτές οι οδηγίες εξηγούν πώς να κάνετε το περιεχόμενο Ιστού προσβάσιμο σε άτομα με μεγάλη ποικιλία αναπηριών. Η συμμόρφωση με αυτές τις οδηγίες μας βοηθά να διασφαλίσουμε ότι ο ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε όλους τους ανθρώπους: τυφλούς, άτομα με κινητικές αναπηρίες, προβλήματα όρασης, γνωστικές αναπηρίες και πολλά άλλα.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί διάφορες τεχνολογίες που έχουν σκοπό να τον κάνουν όσο το δυνατόν πιο προσιτός ανά πάσα στιγμή. Χρησιμοποιούμε μια διεπαφή προσβασιμότητας που επιτρέπει σε άτομα με ειδικές αναπηρίες να προσαρμόσουν το UI (διεπαφή χρήστη) του ιστότοπου και να το σχεδιάσουν στις προσωπικές τους ανάγκες.
Επιπλέον, ο ιστότοπος χρησιμοποιεί μια εφαρμογή βασισμένη σε AI που εκτελείται στο παρασκήνιο και βελτιστοποιεί συνεχώς το επίπεδο προσβασιμότητας. Αυτή η εφαρμογή διορθώνει το HTML του ιστότοπου, προσαρμόζει τη λειτουργικότητα και τη συμπεριφορά του για προγράμματα ανάγνωσης οθόνης που χρησιμοποιούνται από τυφλούς χρήστες και για λειτουργίες πληκτρολογίου που χρησιμοποιούνται από άτομα με κινητικές αναπηρίες.
Εάν εντοπίσατε μια δυσλειτουργία ή έχετε ιδέες για βελτίωση, θα χαρούμε να σας ακούσουμε. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους χειριστές του ιστότοπου χρησιμοποιώντας το ακόλουθο email info@oraiokastro.gr
Ο ιστότοπός μας εφαρμόζει την τεχνική των χαρακτηριστικών ARIA (Accessible Rich Internet Applications), μαζί με διάφορες διαφορετικές αλλαγές συμπεριφοράς, για να διασφαλίζει ότι οι τυφλοί χρήστες που επισκέπτονται με προγράμματα ανάγνωσης οθόνης μπορούν να διαβάζουν, να κατανοούν και να απολαμβάνουν τις λειτουργίες του ιστότοπου. Μόλις ένας χρήστης με πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης εισέλθει στον ιστότοπό σας, λαμβάνει αμέσως μια προτροπή να εισέλθει στο Προφίλ του Αναγνώστη οθόνης, ώστε να μπορεί να περιηγηθεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικά τον ιστότοπό σας. Δείτε πώς ο ιστότοπός μας καλύπτει μερικές από τις πιο σημαντικές απαιτήσεις του προγράμματος ανάγνωσης οθόνης, μαζί με στιγμιότυπα οθόνης κονσόλας παραδειγμάτων κώδικα:
Αυτές οι προσαρμογές είναι συμβατές με όλα τα δημοφιλή προγράμματα ανάγνωσης οθόνης, συμπεριλαμβανομένων των JAWS και NVDA.
Οι χρήστες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν συντομεύσεις όπως “M” (μενού), “H” (επικεφαλίδες), “F” (φόρμες), “B” (κουμπιά) και “G” (γραφικά) για να μεταβούν σε συγκεκριμένα στοιχεία.
Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα προγραμμάτων περιήγησης και βοηθητικές τεχνολογίες, ώστε οι χρήστες μας να μπορούν να επιλέξουν τα καλύτερα κατάλληλα εργαλεία για αυτούς, με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς. Ως εκ τούτου, έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε όλα τα μεγάλα συστήματα που αποτελούν πάνω από το 95% του μεριδίου αγοράς των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων των Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Opera και Microsoft Edge, JAWS και NVDA (αναγνώστες οθόνης), τόσο για Windows και για χρήστες MAC.
Παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας να επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε να προσαρμόσει τον ιστότοπο στις ανάγκες του, ενδέχεται να εξακολουθούν να υπάρχουν σελίδες ή ενότητες που δεν είναι πλήρως προσβάσιμες, βρίσκονται σε διαδικασία πρόσβασης ή δεν διαθέτουν επαρκή τεχνολογική λύση για να τις καταστήσουν προσβάσιμες. Ωστόσο, βελτιώνουμε συνεχώς την προσβασιμότητά μας, προσθέτουμε, ενημερώνουμε και βελτιώνουμε τις επιλογές και τις δυνατότητες του και αναπτύσσουμε και υιοθετούμε νέες τεχνολογίες. Όλα αυτά προορίζονται για την επίτευξη του βέλτιστου επιπέδου προσβασιμότητας, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις. Για οποιαδήποτε βοήθεια, επικοινωνήστε στο info@oraiokastro.gr