Προσφορά του Δήμου Ωραιοκάστρου στην ιστορική γνώση.
Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι όταν γνωρίζουμε το παρελθόν του τόπου στον οποίο ζούμε κι εργαζόμαστε, δενόμαστε περισότερο μαζί του και αποκτούμε ισχυρότερη συνείδηση κατοίκου και δημότη.
Έχουν επίσης δείξει ότι η συνείδηση που αναπτύσσουν οι δημότες για την πόλη στην οποία κατοικούν είναι το αποτελεσματκότερο μέσο για την κοινωνική ανάπτυξή της.
Με άλλα λόγια, η συνείδησή μας για τον τόπο μας για τον τόπο μας είναι ένα αύλο αγαθό, το οποίο μπορούμε να αποκτήσουμε και να αξιοποιήσουμε.
Για να δείτε καλύτερα το χάρτη κάνετε κλικ εδώ …
Σε μικρή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, με κατεύθυνση την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, η πινακίδα με την ένδειξη Ωραιόκαστρο μας βγάζει από την πολύβουη εθνική. Ακολουθώντας το δρόμο στα αριστερά μας, οδεύουμε προς το Δήμο Ωραιοκάστρου.
Το ταξίδι μας αρχίζει να διαφοροποιείται. Το δάσος των αυτοκινήτων αντικαθίσταται από το δάσος που σχηματίζουν τα δέντρα, σε μια μικρή έκταση 5.000 στρεμμάτων. Όσο ανεβαίνουμε προς το λόφο, όπου βρίσκεται το διοικητικό κέντρο του Ωραιοκάστρου, τόσο πυκνώνει ο πνεύμονας πρασίνου για την περιοχή, αλλά και συνολικά για το πολεοδομικό συγκρότημα για την ευρύτερη Θεσσαλονίκη.
Τόπος μοναδικής φυσικής ομορφιάς, προικισμένος με πράσινο και εξαίρετο κλίμα, το Ωραιόκαστρο προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες πολίτες για μόνιμη εγκατάσταση. Αυτό οφείλεται και στα σημαντικά έργα υποδομής, αναψυχής και βελτίωσης της ποιότητας ζωής, τα οποία υλοποιούνται καθημερινά από την οικεία δημοτική αρχή.
Ο Δήμος Ωραιοκάστρου από το 1995 αποτελεί τη διοικητική μετεξέλιξη και συνέχεια της παλαιάς Κοινότητας Ωραιοκάστρου, η οποία συστάθηκε με το όνομα Δαούτ Μπαλή στις 30 Ιουνίου 1926 (Φ.Ε.Κ). Με νέο Φ.Ε.Κ. στις 4 Οκτωβρίου 1926 μετονομάζεται η κοινότητα Δαούτ-Μπαλή σε Ωραιόκαστρο. Στο ίδιο Φ.Ε.Κ μετονομάζεται και ο συνοικισμός Ακ-Μπουνάρ σε Ασπρόβρυση.
Σε μία αμφιθεατρική θέση με μέσο υψόμετρο 250μ. και σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Ωραιοκάστρου περιλαμβάνει στα διοικητικά του όρια τους συνοικισμούς του Ωραιοκάστρου, του Παλαιοκάστρου, της Γαλήνης, της Ασπρόβρυσης, των Πεύκων, του Παράδεισου, της Φιλοθέης και της Αμφιθέας. Η έδρα του Δήμου βρίσκεται στο συνοικισμό του Ωραιοκάστρου όπου είναι και ο μεγαλύτερος.
Το Ωραιόκαστρο αποτελεί έναν Δήμο με ραγδαία πληθυσμιακή και οικιστική ανάπτυξη, η οποία με τη μέριμνα της οικείας Δημοτικής Αρχής συντελείται με όρους ποιότητας και απόλυτου σεβασμού απέναντι στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Είναι ενδεικτικό ότι σε μόλις μία δεκαετία ο πληθυσμός του Ωραιοκάστρου υπερδιπλασιάστηκε και από τους 5.500 κατοίκους που αριθμούσε ο δήμος, στην απογραφή του 2001 έφθασε να αριθμεί 12.000 κατοίκους. Σε κάθε περίπτωση ο πραγματικός πληθυσμός του Ωραιοκάστρου υπολογίζεται ότι ξεπερνά σήμερα τους 30.000 κατοίκους. Εκτός από τον πληθυσμό, εξ’ άλλου υπερδιπλασιάζεται και η έκταση του Ωραιοκάστρου, καθώς με το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο αποτελεί ακόμη μία κατάκτηση της Δημοτικής Αρχής που εγγυάται την τοπική ανάπτυξη, εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης μία έκταση 4.217 στρεμμάτων.
Αποδείξεις ότι ο τόπος κατοικούνταν από αρχαιοτάτους χρόνους είναι τα διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στην έκταση που καταλαμβάνει ο Δήμος Ωραιοκάστρου όπως το Νεκροταφείο εποχής Σιδήρου στο Παλαιόκαστρο, η Villa Rustica, οι Βυζαντινοί Νερόμυλοι στο ρέμα της Αγίας Παρασκευής. Στους νεότερους χρόνους στο Ωραιόκαστρο κατοικούσαν βλάχοι και ντόπιοι και κατά τη χρονική περίοδο 1922 – 1930 εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Έλληνες πρόσφυγες του Πόντου και του Καυκάσου. Το τοπωνύμιο «Ωραιόκαστρο» αποδόθηκε από τους Έλληνες πρόσφυγες σε ανάμνηση του Ωραίου Κάστρου που υπήρχε στον Πόντο, ανάμεσα στο χωριό Χατς και Άγιος Φωκάς. Η ονομασία του οικισμού κατά την τουρκοκρατία ήταν Δαουτ-Μπαλή (σημερινό Παλαιόκαστρο) που σημαίνει “Το μέλι του Δαβίδ”.
Έχοντας διανύσει μία πορεία προόδου, το Ωραιόκαστρο αποτελεί σήμερα μία σύγχρονη και δυναμική πόλη, η οποία παρέχει σχεδόν το σύνολο των εξυπηρετήσεων στους μόνιμους κατοίκους και στους επισκέπτες της. Πέραν των άρτια οργανωμένων βασικών υποδομών, το Ωραιόκαστρο διαθέτει υποδομές: διοίκησης (Δημαρχείο, ΚΕΠ, Δημόσιες Υπηρεσίες), εκπαίδευσης, αθλητισμού (προγράμματα μαζικού αθλητισμού, πρόγραμμα «παιδί και θάλασσα», πρόγραμμα «μπάνια στην Τρίτη ηλικία», Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο «Κονταξοπούλειο», Δημοτικό Κολυμβητήριο Ολυμπιακών διαστάσεων, Δημοτικό Στάδιο Ποδοσφαίρου, Γήπεδα Αντισφαίρισης, Γήπεδα 5Χ5, ανοιχτά Γήπεδα Μπάσκετ), κοινωνικής πολιτικής (Δημοτική Τράπεζα Αίματος, Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας, Κ.Α.Π.Η., Γραφείο Ευρέσεως Εργασίας, Σχολή Γονέων, πρόγραμμα στήριξης στους νέους γονείς, μαθήματα παροχής Πρώτων Βοηθειών, Πολυιατρείο του Ι.Κ.Α.), πολιτισμού (ενεργό Πολιτιστικό Οργανισμό, ομάδες εικαστικών, ομάδα θεάτρου, φιλαρμονική ορχήστρα, Λαογραφικό Μουσείο – υπό δημιουργία, πολυδύναμο πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο – υπό δημιουργία), καθώς επίσης πλήθος ιατρείων και πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και ξενοδοχειακές ομάδες. (Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, οργανωμένες και διαρκώς ανανεωμένες σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης και Μαθητείας, Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Δημοτική Βιβλιοθήκη, Σχολές χορού και Μουσικής).
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Διαδίκτυο πρέπει να είναι διαθέσιμο και προσβάσιμο σε οποιονδήποτε και δεσμευόμαστε να παρέχουμε έναν ιστότοπο που να είναι προσβάσιμος στο ευρύτερο δυνατό κοινό, ανεξαρτήτως περιστάσεων και δυνατοτήτων.
Για να το εκπληρώσουμε αυτό, στοχεύουμε να τηρούμε όσο το δυνατόν αυστηρά τις Οδηγίες Προσβασιμότητας Περιεχομένου Ιστού 2.1 (WCAG 2.1) της Κοινοπραξίας Παγκόσμιου Ιστού (W3C) σε επίπεδο ΑΑ. Αυτές οι οδηγίες εξηγούν πώς να κάνετε το περιεχόμενο Ιστού προσβάσιμο σε άτομα με μεγάλη ποικιλία αναπηριών. Η συμμόρφωση με αυτές τις οδηγίες μας βοηθά να διασφαλίσουμε ότι ο ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε όλους τους ανθρώπους: τυφλούς, άτομα με κινητικές αναπηρίες, προβλήματα όρασης, γνωστικές αναπηρίες και πολλά άλλα.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί διάφορες τεχνολογίες που έχουν σκοπό να τον κάνουν όσο το δυνατόν πιο προσιτός ανά πάσα στιγμή. Χρησιμοποιούμε μια διεπαφή προσβασιμότητας που επιτρέπει σε άτομα με ειδικές αναπηρίες να προσαρμόσουν το UI (διεπαφή χρήστη) του ιστότοπου και να το σχεδιάσουν στις προσωπικές τους ανάγκες.
Επιπλέον, ο ιστότοπος χρησιμοποιεί μια εφαρμογή βασισμένη σε AI που εκτελείται στο παρασκήνιο και βελτιστοποιεί συνεχώς το επίπεδο προσβασιμότητας. Αυτή η εφαρμογή διορθώνει το HTML του ιστότοπου, προσαρμόζει τη λειτουργικότητα και τη συμπεριφορά του για προγράμματα ανάγνωσης οθόνης που χρησιμοποιούνται από τυφλούς χρήστες και για λειτουργίες πληκτρολογίου που χρησιμοποιούνται από άτομα με κινητικές αναπηρίες.
Εάν εντοπίσατε μια δυσλειτουργία ή έχετε ιδέες για βελτίωση, θα χαρούμε να σας ακούσουμε. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους χειριστές του ιστότοπου χρησιμοποιώντας το ακόλουθο email info@oraiokastro.gr
Ο ιστότοπός μας εφαρμόζει την τεχνική των χαρακτηριστικών ARIA (Accessible Rich Internet Applications), μαζί με διάφορες διαφορετικές αλλαγές συμπεριφοράς, για να διασφαλίζει ότι οι τυφλοί χρήστες που επισκέπτονται με προγράμματα ανάγνωσης οθόνης μπορούν να διαβάζουν, να κατανοούν και να απολαμβάνουν τις λειτουργίες του ιστότοπου. Μόλις ένας χρήστης με πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης εισέλθει στον ιστότοπό σας, λαμβάνει αμέσως μια προτροπή να εισέλθει στο Προφίλ του Αναγνώστη οθόνης, ώστε να μπορεί να περιηγηθεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικά τον ιστότοπό σας. Δείτε πώς ο ιστότοπός μας καλύπτει μερικές από τις πιο σημαντικές απαιτήσεις του προγράμματος ανάγνωσης οθόνης, μαζί με στιγμιότυπα οθόνης κονσόλας παραδειγμάτων κώδικα:
Αυτές οι προσαρμογές είναι συμβατές με όλα τα δημοφιλή προγράμματα ανάγνωσης οθόνης, συμπεριλαμβανομένων των JAWS και NVDA.
Οι χρήστες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν συντομεύσεις όπως “M” (μενού), “H” (επικεφαλίδες), “F” (φόρμες), “B” (κουμπιά) και “G” (γραφικά) για να μεταβούν σε συγκεκριμένα στοιχεία.
Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα προγραμμάτων περιήγησης και βοηθητικές τεχνολογίες, ώστε οι χρήστες μας να μπορούν να επιλέξουν τα καλύτερα κατάλληλα εργαλεία για αυτούς, με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς. Ως εκ τούτου, έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε όλα τα μεγάλα συστήματα που αποτελούν πάνω από το 95% του μεριδίου αγοράς των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων των Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Opera και Microsoft Edge, JAWS και NVDA (αναγνώστες οθόνης), τόσο για Windows και για χρήστες MAC.
Παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας να επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε να προσαρμόσει τον ιστότοπο στις ανάγκες του, ενδέχεται να εξακολουθούν να υπάρχουν σελίδες ή ενότητες που δεν είναι πλήρως προσβάσιμες, βρίσκονται σε διαδικασία πρόσβασης ή δεν διαθέτουν επαρκή τεχνολογική λύση για να τις καταστήσουν προσβάσιμες. Ωστόσο, βελτιώνουμε συνεχώς την προσβασιμότητά μας, προσθέτουμε, ενημερώνουμε και βελτιώνουμε τις επιλογές και τις δυνατότητες του και αναπτύσσουμε και υιοθετούμε νέες τεχνολογίες. Όλα αυτά προορίζονται για την επίτευξη του βέλτιστου επιπέδου προσβασιμότητας, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις. Για οποιαδήποτε βοήθεια, επικοινωνήστε στο info@oraiokastro.gr