ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΑΜΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Κομνηνών 76
Τ.Κ.: 57013
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2313-304050
ΦΑΞ: 2310-698647
Ειρήνη Τσεσμελή
Email: tsesmeli@oraiokastro.gr
Το γραφείο μεριμνά για την τήρηση των θεσμοθετημένων διαδικασιών για τη διεξαγωγή των πολιτικών γάμων. Στεγάζεται στο ισόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου και λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 π.μ. έως τις 14.30 μ.μ.
● Πολιτικοί Γάμοι τελούνται εργάσιμες ημέρες και ώρες (στο Δήμο μας μόνο Τρίτη και Πέμπτη).
● Η άδεια γάμου εκδίδεται σε επτά (7) ημερολογιακές ημέρες μετά την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης, από το Δήμο του τόπου κατοικίας του ενδιαφερόμενου και έχει ισχύ έξι (6) μηνών.
● Οι αιτήσεις και οι υπεύθυνες δηλώσεις υπογράφονται μπροστά μας ή θεωρείται το γνήσιο της υπογραφής από Αστυνομία ή οποιαδήποτε Δημόσια Αρχή.
● Για δημότες του Δήμου Ωραιοκάστρου που είναι κάτοικοι εξωτερικού, οι άδειες γάμου εκδίδονται από το Δήμο μας. Τα δικαιολογητικά είναι τα ίδια, ενώ την αίτηση και υπεύθυνη δήλωση παραλαμβάνουν, συμπληρώνουν και υπογράφουν οι ενδιαφερόμενοι στο πλησιέστερο Ελληνικό Προξενείο της κατοικίας τους. Η αίτηση και η υπεύθυνη δήλωση κατατίθεται από εξουσιοδοτημένο άτομο για τις περαιτέρω ενέργειες.
● Οι μελλόνυμφοι μπορούν να τελέσουν το γάμο σε οποιοδήποτε Δημαρχείο εντός Ελλάδας ή Εξωτερικού συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση τέλεσης πολιτικού γάμου.
● Όσοι επιθυμούν να τελέσουν γάμο στο Δημαρχείο Ωραιοκάστρου και έχουν εκδώσει τις άδειες γάμου τους σε άλλους δήμους, προσκομίζουν τις άδειές τους στην υπηρεσία μας, φωτοαντίγραφο του Αστυνομικού Δελτίου Ταυτότητας και υπογράφουν ενώπιόν μας τη σχετική αίτηση τέλεσης πολιτικού γάμου.
● Κατά τη διάρκεια του πολιτικού γάμου οι μελλόνυμφοι προσδιορίζουν το επώνυμο των τέκνων τους (είτε του συζύγου, της συζύγου ή και των δύο μαζί). Η δήλωση αυτή είναι αμετάκλητη.
● Ο πολιτικός γάμος γίνεται παρουσία δύο μαρτύρων ενηλίκων ανεξαρτήτου συγγενικής σχέσης με τους μελλονύμφους.
● Ο προσδιορισμός της ημερομηνίας τέλεσης του πολιτικού γάμου γίνεται κατόπιν συμφωνίας με την αρμόδια υπάλληλο του Δήμου.
● Είναι υποχρεωτική η προσκόμιση των Αστυνομικών Δελτίων Ταυτοτήτων, τόσο των μελλονύμφων όσο και των μαρτύρων την ημέρα της γαμήλιας τελετής. Οι βέρες είναι προαιρετικές.
● Αλλοδαποί τουρίστες που επιθυμούν να τελέσουν γάμο στην Ελλάδα θα πρέπει να προσκομίσουν άδεια γάμου από τη χώρα τους. Καταθέτουν επίσης πιστοποιητικό γέννησης, επικυρωμένο και μεταφρασμένο, άδεια νόμιμης παραμονής στη χώρα καθώς και αντίγραφο του διαβατηρίου τους.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για έκδοση άδειας πολιτικού γάμου (σύμφωνα με το αρ. 1 παρ.3 του Π.Δ. 391/1982 και τα αρ.1350 & 1505 του Ν.Δ. 1329/1983) είναι τα εξής:
«Είμαι κάτοικος του Δήμου Ωραιοκάστρου και δεν συντρέχει στο πρόσωπό μου ή στις σχέσεις μου με το άτομο που πρόκειται να παντρευτώ κανένα από τα κωλύματα των άρθρων 1350, 1351, 1352, 1354, 1357 και 1360 του Α.Κ. και ο γάμος που θα τελέσω είναι ο Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄».
9. Α.Φ.Μ. και αμκα (απο επίσημο έγγραφο)
Τα ανωτέρω άρθρα του Αστικού Κώδικα ορίζουν αντίστοιχα ότι:
1) Εμποδίζεται ο γάμος όταν οι μελλόνυμφοι δεν έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους.
2) Εμποδίζεται ο γάμος στον ανίκανο για δικαιοπραξία.
3) Εμποδίζεται ο γάμος στο πρόσωπο που τελεί υπό δικαστική αντίληψη χωρίς τη συναίνεση του αντιλήπτορα.
4) Εμποδίζεται η τέλεση άλλου γάμου πριν να λυθεί αμετάκλητα ή ακυρωθεί ο υπάρχων γάμος.
5) Εμποδίζεται ο γάμος μεταξύ συγγενών εξ αίματος κατ’ ευθεία γραμμή απεριόριστα, εκ πλαγίου δε μέχρι και του τετάρτου βαθμού.
6) Εμποδίζεται ο γάμος μεταξύ συγγενών εξ αγχιστείας κατ’ ευθεία γραμμή απεριόριστα, εκ πλαγίου δε μέχρι του τρίτου βαθμού.
7) Εμποδίζεται ο γάμος μεταξύ των υιοθετημένων και αυτού που τον υιοθέτησε ή των κατιόντων του.Το κώλυμα υπάρχει και μετά τη λύση της υιοθεσίας.
Δικαιολογητικά που απαιτούνται επιπροσθέτως για ειδικές περιπτώσεις και αλλοδαπούς:
1) Για διαζευγμένο, Ληξιαρχική πράξη γάμου με καταχωρημένο διαζύγιο.
2) Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου του προηγούμενου συζύγου, σε περίπτωση χηρείας.
3) Δικαστική απόφαση για ανηλίκους κάτω των 18 ετών.
4) Για αλλοδαπό:
α) βεβαίωση από την αρμόδια αρχή της χώρας του ή την οικεία Προξενική Αρχή ότι είναι άγαμος ή άγαμη και δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για να τελέσει γάμο ο ενδιαφερόμενος αλλοδαπός (θα αναφέρεται και ο βαθμός γάμου σε περίπτωση προηγούμενων).
β) Πιστοποιητικό γέννησης από τη χώρα προέλευσής του.
Η βεβαίωση και το πιστοποιητικό πρέπει να είναι μεταφρασμένα και επικυρωμένα από Δικηγόρο και από το Δικηγορικό Σύλλογο. Να έχουν σφραγίδα APOSTILLE (για τα κράτη που είναι στη συνθήκη της Χάγης), διαφορετικά να είναι επικυρωμένα και μεταφρασμένα από το Ελληνικό Προξενείο της χώρας έκδοσης και από το Υπ. Εξωτερικών (Τμήμα ΔημοσίωνΣχέσεων που στεγάζεται στο Υπ. Μακεδονίας – Θράκης).
γ) Ισχυρή Άδεια Παραμονής ή Βίζα όπου απαιτείται.
δ) Φωτοαντίγραφο Διαβατηρίου επικυρωμένο από Δικηγόρο.
ε) Σε περίπτωση που ο αλλοδαπός είναι διαζευγμένος, το διαζευκτήριο πρέπει επίσης να είναι μεταφρασμένο, επικυρωμένο και σφραγισμένο με σφραγίδα APOSTILLE.
Οι αιτήσεις μπορούν να κατέβουν σε ηλεκτρονική μορφή παρακάτω.
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΕΛΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ