imera mnimis m asia 2024 1

Τιμήθηκε στο Δ. Ωραιοκάστρου η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας με εκδηλώσεις στη Ν. Φιλαδέλφεια

Με επίκεντρο τη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Μικρά Ασία μετά την Καταστροφή το 1922, τιμήθηκε σήμερα στο Δήμο Ωραιοκάστρου η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος.

Οι εκδηλώσεις έγιναν σε συνεργασία μεταξύ του Δήμου Ωραιοκάστρου, της Κοινότητας Νέας Φιλαδέλφειας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας «Εστία Φιλαδελφέων».

Το πρωί στον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα τελέστηκε Δοξολογία και μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας από τον προϊστάμενο του ναού, π. Κυριάκο Φωτιάδη. Σε σύντομη ομιλία του ο π. Κυριάκος αναφέρθηκε στη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και ευχαρίστησε τους αντιδημάρχους Ευαγγελία Δρόσου και Κυριάκο Δούμπαλα, που εκπροσώπησαν τη δημοτική αρχή στις εκδηλώσεις μνήμης, τον πρόεδρο και τα μέλη της Κοινότητας Ν. Φιλαδέλφειας, καθώς επίσης την πρόεδρο και τα μέλη της «Εστίας Φιλαδελφέων», που φροντίζουν να διατηρούνται ζωντανές οι παραδόσεις και τα έθιμα του τόπου.

imera mnimis m asia 2024 3

Στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Έλληνα Στρατιώτη στην πλατεία της Νέας Φιλαδέλφειας. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον αντιδήμαρχο Καλλιθέας, Κυριάκο Δούμπαλα, από τον πρόεδρο της Κοινότητας Νέας Φιλαδέλφειας, Νίκο Γιαϊλατζόγλου, από μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας «Εστία Φιλαδελφέων» και από τον πρόεδρο της αθλητικής ένωσης «Ατρόμητος Ν. Φιλαδέλφειας». Ακολούθησε ομιλία για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από μέλη της «Εστίας Φιλαδελφέων». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και τον Εθνικό Ύμνο.

imera mnimis m asia 2024 2

imera mnimis m asia 2024 4

imera mnimis m asia 2024 5

imera mnimis m asia 2024 6

imera mnimis m asia 2024 7

imera mnimis m asia 2024 8

Οι εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας καθιερώθηκε να πραγματοποιούνται στη Νέα Φιλαδέλφεια του Δήμου Ωραιοκάστρου με πρωτοβουλία του δημάρχου, Παντελή Τσακίρη, από τον Σεπτέμβριο του 2022. Έκτοτε πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την Κοινότητα Νέας Φιλαδέλφειας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Φιλαδέλφειας «Εστία Φιλαδελφέων», με στόχο να διατηρείται ζωντανή η ιστορική μνήμη και τα τιμάται η μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα.

Print Friendly, PDF & Email