epeteios kilkis laxana 2024 1

Τιμήθηκαν στο Δ. Ωραιοκάστρου η επέτειος της 19ης Ιουνίου 1913 και οι ήρωες των μαχών Κιλκίς-Λαχανά

Τιμήθηκαν σήμερα το πρωί στο Δήμο Ωραιοκάστρου η επέτειος της 19ης Ιουνίου 1913 και οι ήρωες των μαχών Κιλκίς – Λαχανά, που αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Ελλάδας, με εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε στο Μελισσοχώρι.

epeteios kilkis laxana 2024 7

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην πλατεία της Κοινότητας Μελισσοχωρίου. Στο χώρο αυτό το 1913 είχε εγκατασταθεί το Στρατηγείο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπό τον αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο, ο οποίος διηύθυνε από εκεί τις νικηφόρες μάχες του Κιλκίς-Λαχανά. Σήμερα στην πλατεία είναι τοποθετημένη η προτομή του ήρωα Ταγματάρχη Πεζικού, Αντώνιου Κουτήφαρη, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη νικηφόρα έκβαση των μαχών. Οι κάτοικοι του Μελισσοχωρίου υποστήριξαν τότε με ηρωισμό και αυτοθυσία τα ελληνικά στρατεύματα και συνέβαλαν στη νίκη των Ελλήνων.

epeteios kilkis laxana 2024 4

Η εκδήλωση άρχισε με έπαρση της Ελληνικής Σημαίας και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κ. Πλάτωνα. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Ειρήνη Κούτσουρη, δικηγόρος, γραμματέας του Συλλόγου των εν Θεσσαλονίκη Μπαλτζιανών. Αναφέρθηκε στα γεγονότα εκείνης της περιόδου, στις μάχες που έλαβαν χώρα στην ευρύτερη περιοχή, στον ήρωα Αντώνιο Κουτήφαρη και στη συμβολή των κατοίκων του Μελισσοχωρίου, που με τη στάση τους συνέβαλαν στο νικηφόρο αποτέλεσμα των μαχών.

epeteios kilkis laxana 2024 2

Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ήρωα Ταγματάρχη Πεζικού, Αντώνιου Κουτήφαρη. Στεφάνι κατέθεσαν ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, ο βουλευτής ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης, Θεοφάνης Παππάς, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Ωραιοκάστρου, Κωνσταντίνος Τζίκας, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μελισσοχωρίου, Αθανάσιος Καγιάς, ο διοικητής της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, ο Γιώργος Παραπανήσιος ως εκπρόσωπος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, πολιτιστικών συλλόγων και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του Μελισσοχωρίου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Κοινοτήτων, δημοτικοί, τοπικοί σύμβουλοι και πολίτες.

epeteios kilkis laxana 2024 3

epeteios kilkis laxana 2024 5

epeteios kilkis laxana 2024 6

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης οι χορωδίες Παραδοσιακής Μουσικής ΚΑΠΗ Μελισσοχωρίου και του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Μελισσοχωρίου. Η εκδήλωση, που συντόνισαν η Θεοδώρα Πετρουδή και ο πρόεδρος της Κοινότητας, Αθανάσιος Καγιάς, ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο νεκρών, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τα μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Ωραιοκάστρου.

epeteios kilkis laxana 2024 10

epeteios kilkis laxana 2024 8

epeteios kilkis laxana 2024 9

Print Friendly, PDF & Email